Gåsebillen

Gåsebiller i hobetal det er enhver haveejers skræk.

Hvordan ser den lille skadevolder så ud. Den voksne Gåsebille med det latinske navn Phyllopertha horticola er i familie med Oldenborren. Selve Gåsebillen er ca. 10 mm lang, rødbrun på bagkroppen og blågrøn metallisk på hovedet og bryst.

Dens larver er C formet med et brunt hoved og er fra 5 til 20 mm lang. 6 små ben fortil, kroppen er i en lys farve med mørke prikker på siden i en række, bagkroppen ender i en brunspættet mosaik.

Gåsebillen forekommer oftest i Jylland på de lettere jorde.

Selve Gåsebillen er ikke den største ulykke, men når der er mange og billerne sværmer i maj og juni. Så ved man at græsplænen bliver spist nedefra.

Det forholder sig sådan, at Gåsebillen lægger ofte sine æg i den veltrimmede og tætte græsplæne.

Det sker som regel i begyndelsen af juni måned.

Mange haveejere har oplevet sværme af Gåsebiller i færd med at studere den tætte græsplæne, og uden at man tænker over det har Gåsebillerne været i færd med æglægningen. Æggene klækkes i juli måned og de ganske små larver har netop græsplænens rødder som den store livret. På udsatte steder som især er plæner på lette jorde kan der være i snesevis af larver pr. m.2. Skaden viser sig fra sidst i juli måned, da er larverne blevet store og appetitten er voksende. Græsset kan nærmest trilles sammen. Og så er græsplænen ikke noget kønt syn længere.

Tro nu ikke at alt håb er ude og den store fortvivlelse er enden på denne oplevelse.

At bekæmpe grovæderne med gift var noget man anvendte for mange år siden. Nu er der miljø skånsomme og snedigere metoder man anvender.

Naturens egne virkemidler er langt at foretrække. Løsningen er Nematoder, der kun bider på Gåsebille larver. Nematoderne er mikroskopiske rundorme, der trænger ind i Gåsebille larverne og larverne bliver spist op indefra altså dræbt og bekæmpelsen er en succes.

Naturen er sejrherren vi har blot hjulpet den lidt på vej.

Nematoder mod Gåsebillens larver bestilles ved henvendelse i Grønne Danmarks planteskoler eller havecenter. Leveringen vil ske direkte til din adresse, som regel dagen efter bestillingen.

En vejledning er sendt med pakken som består af en portion ca. 50 millioner enheder nematoder der rækker til max. 100 m2.

Bekæmpelsen må starte fra sidste halvdel af juli måned og resten af august måned endog lidt hen i september måned såfremt vejret stadig er sommerligt, da jordtemperaturen bør være minimum 12 grader C.

Har man en græsplæne på 300 m2. skal man nødvendigvis ikke behandle alle 300 m2 Gåsebillerne har ofte kun lagt deres æg i lidt afgrænsede områder, derfor er det en fordel at man har lagt mærke til hvor billerne især opholdt sig da insekterne sværmede i begyndelsen af juni måned.

Prisen for en portion nematoder er 298,00 kr. og det er en lille udgift i forhold til den omkostning det ville være at reparere eller anlægge en ny græsplæne der hvor plænen er spoleret.

For at få den optimale virkning skal man vande plænen grundigt der hvor man vil bekæmpe Gåsebillens larver. Derefter rører man nemadode massen i 10 l. vand i en vandkande og bruser dernæst vandet iblandet nematoderne ud over græsplænen. Efter behandlingen bør man igen vande plænen grundigt for at hjælpe nematoderne med lettere at komme ned til larverne. Så er missionen fuldført. Regelmæssig vanding i dagene efter behandlingen sikrer bedre effekt.

Skulle der det næste år igen være Gåsebille sværme på besøg må behandlingen gentages.